נורות חסכוניות: הדברים שבאמת חשוב לדעת עליהן
הנורות החסכוניות מהדור החדש (CFL, ר"ת של Compact fluorescent lamp), הומצאו כבר בשנות השבעים על רקע משבר האנרגיה, אבל נכנסו לשימוש נרחב בעיקר בשנים האחרונות בהשפעת ההתחממות הגלובלית. יש הרבה סיבות להשתמש וכמה דברים שחשוב לדעת.
בעיקרו של דבר, מדובר בנורות פלואורוסנט עם שיפורים קלים, וכמובן – אריזה הרבה יותר קומפקטית וכזו שמתאימה לבתי נורה סטנדרטיים. בהשוואה לנורות הסטנדרטיות (נורות ליבון), נורות CFL מתאפיינות בצריכת חשמל נמוכה, תוחלת חיים ארוכה, ומחיר גבוה. תוחלת החיים הצפויה של נורה חסכונית היא פי 10-15 מנורת ליבון, וזה פחות או יותר היחס בין המחירים של שני סוגי הנורות.
כלומר, מבחינת עלות הנורות אין הבדל, ולעומת זאת עלויות החשמל נמוכות בהרבה. כפי שהסברנו במדור השאלות והתשובות שלנו (ע"ע כמה באמת חוסכות הנורות החסכוניות) מדובר על חיסכון של מאות שקלים לשנה, וכמובן – הנורות הללו ידידותיות יותר לסביבה והשימוש בהן כרוך בפליטה של פחות גזי חממה.
היחס בין ההספק של נורת ליבון להספק של נורה חסכונית מקבילה (כלומר, כזו שתספק אור בעוצמה פחות או יותר דומה) היא כ-1:3 עד 1:4. לדוגמא, נורות חסכוניות בהספק של 15 וואט מספקות תאורה דומה בעוצמתה לנורות ליבון בעוצמה 60 וואט, או קצת יותר. נורת CFL בהספק של 30 וואט מגיעה לעוצמה דומה לנורה רגילה בהספק של 100 ואפילו 120 וואט.
בניגוד למצב בעבר, שבו נורות CFL היו זמינות רק בגירסאות של אור בהיר וקר מאד, כמו פלואורסנט, היום אפשר לקבל אותן בגוונים שונים – כולל כאלו שמזכירים נורות ליבון וכולל נורות צבעוניות ל"אווירה".
ממגון סיבות בריאותיות, כאשר משתמשים בנורות CFL חשוב להתקין אותן במרחק של לפחות 20 ס"מ ורצוי חצי מטר ומעלה ממקום הישיבה של האדם הקרוב ביותר. כמו כן, כאשר נורת CFL נשברת חשוב לאסוף את שבריה בזהירות ולא בידיים חשופות.
עוד על המחבר ב-Google+
הדלקת נורות פלורסצנט מהדגם הישן (הארוכות) צורכת הרבה חשמל (בכמות השווה למס' שעות תאורה )- כך שלא כדאי לכבותן לזמן קצר.
האם זה נכון ?
מה המצב לגבי הנורות החדשות ?