למה לקנות עציץ כשאפשר להכין אותו?
ב – 2014 הכרתי לראשונה את 'יהודה כדים'. יהודה מכין (בעיקר) כדי מלט ענקיים למכירה ואופן היציקה שלו את המלט הוא מאוד ייחודי. בסדנה שלו מצויה מסגרת בטון מלבנית ענקית בגודל של 4-5 מ"ר ובגובה של מטר בערך. את פנים המסגרת הוא מילא בכמות ענקית של חול והוא משתמש בו כתבנית שלתוכה הוא יוצק, מעצב ומכין את חומר הגלם (בטון) להכנת כדי הענק שלו.
אני מזכיר אותו כאן על מנת להעלות את הרעיון הבא: אם אתם אנשים שנהנים להכין את הדברים שלכם בעצמכם, הנה רעיון יצירתי ומעניין כיצד להכין עציצי בטון לפרחים וצמחים. כאן לא מדובר בכדי הענק של יהודה כיוון שאין ברשותנו את הפריבילגיה לעשות זאת, אולם בהחלט נוכל להכין כמה עציצים בגודל של עד 30 ס"מ גובה בערך (תלוי בתבנית שנשתמש בה).
אופן ההכנה:
מצאו כמה תבניות פלסטיק תואמות כגון: קערה גדולה וקערה קטנה, דליים קטנים וכו'. בתבניות אלו נשתמש ליצוק את המלט שבסוף התהליך יהווה את העציץ עצמו. במקרה זה אנו מכינים עציץ אולם ניתן להשתמש בתהליך זה גם להכנת תבניות לנרות, אדנית מבטון וכו'. הכינו מבעוד מועד חומר לשימון התבניות על מנת שלאחר ייבוש המלט הוא יוכל לצאת בקלות מהתבנית.
הכנת תערובת המלט: יש להכין מבעוד מועד תערובת שתהיה עשויה מאבקת מלט, חול ותוספת חומר מחזק בטון כדוגמת בי גי בונד. היחס בין החול למלט הוא 3 דליי חול על כל דלי אחד של מלט. את חומר מחזק הבטון נוסיף בכמות של בערך 10- 20 אחוז מכלל התערובת. התערובת צריכה להיות עשויה באופן כזה שלא תהיה נוזלית אלא מוצקה אך באופן שניתן יהיה לעצב אתה.
אני מעדיף להכין את העציץ ממלט לבן ולא מלט אפור כיוון שבסוף התהליך נוצר עציץ נאה יותר מבחינת עיצובו וכן בשל איכות המלט הלבן שחזק ועמיד יותר ממלט אפור. אמנם הוא יקר מעט יותר אך לטווח הארוך הוא שווה את ההשקעה, במיוחד אם אתם מתכוונים להכין כמה עציצים.
שברי קרמיקה ישנים: לא חייבים להוסיף את שברי קרמיקה כיוון שהם משמשים רק לשם יופי וקישוט. אולם אם כבר אתם מכינים את התערובת ויש ברשותכם חפץ ישן שאינכם צריכים עוד, במקום לזרוק אותו שברו אותו והשתמשו בחלקי השברים הקטנים בשלבים הבאים.
אופן הכנת העציץ – שלבים:
- ניקח את תבנית הפלסטיק ונשמן אותה היטב
- אם החלטתם לייפות את העציץ עם שברי קרמיקה זה השלב שבו עליכם להניח אותם על גבי הצד הפנימי של הקערה. מכיוון שהקערה משומנת יש להניחם בזהירות וככל הנראה תהיו מוגבלים בכמות השברים שתוכלו להניח בפנים. חשבו איזה צד של השברים להניח – הצד שדבוק לקערה הוא הצד החיצוני של העציץ שייווצר בסופו של התהליך.
- נדביק על גבי הצד הפנימי של הקערה ועל גבי שברי הקרמיקה את תערובת המלט כך שתיווצר תערובת בעובי של 2 – 3 ס"מ לפחות. נתחיל מתחתית הקערה ונעלה לאט לאט כלפי מעלה. חשוב מאוד ליצור חור במרכז תחתית התבנית על מנת לאפשר יציאה של מים מהעציץ בעת השקייתו. ניתן להניח חפץ עגול קטן, לשמנו ולחפות סביבו את תערובת המלט כך שניתן יהיה להסירו לאחר מכן ולקבל חור במרכז העציץ.
- בסיום הנחת התערובת ניתן להניח על גביה את הקערה הקטנה יותר, להדק וליצור בעזרתה את הצורה הפנימית של העציץ העתידי. אם השתמשתם בקערה הקטנה לשם כך דאגו לשמן אותה בצידה החיצוני.
- לאחר יצירת הצורה לתבנית יש להמתין 24 שעות עד להתקשות המלט. לאחר מכן שלפו את תבנית הפלסטיק שתצא בקלות יחסית בגלל שימונה לפני כן. תוכלו להכין מספר עציצים על פי אותו רעיון כך שתיווצר לכם סדרה שלמה של עציצים באותו עיצוב.