הקמת גינה במרפסת: איך עושים זאת נכון?

גינה במרפסת

גם אם יש לכם מרפסת בקומה גבוהה בבניין או חצר קטנה בבית פרטי, זה לא אומר שאתם חייבים לוותר על הירוק. כן, אתם יכולים להמשיך לחלום על מגורים בטירה צרפתית, מוקפים בגני ענק שמסוגלים לאכלס נשפי מסכות, ריקודים ומסיבות שחיתות. העניין הוא שבשביל גינה יפה לא צריך הרבה קרקע או בית גדול – לפעמים מספיקה מרפסת אחת קטנה.

זה הזמן להכיר: גינון מרפסות – הרבה אנשים עושים את זה היום. זה פשוט, זה כיף, זה לא יקר וזה פתרון מצוין לאנשים שרוצים לגדל צמחים ועציצים וגינה קלאסית עם דשא זו לא אופציה. יש הרבה דרכים להפוך את המרפסת שלכם לגינה פורחת, ורובן קלות להקמה. בכל משתלה או חנות פרחים גדולה תוכלו לרכוש עציצים, אדניות, אדמה, שתילים וזרעים, ולקבל הסבר בסיסי שיאפשר לכם להתחיל.

מרפסת מתאימה במיוחד לגידול פרחים, עשבי תבלין וצמחי נוי שונים. אתם יכולים גם להוסיף כמה עצים גדולים יחסית עם לימונים, תפוזים או עשבי תיבול כמו רוזמרין, בזיליקום, נענע, לואיזה ועוד ועוד. תוספת נחמדה היא צמחים מטפסים, דרך יעילה וחכמה לנצל את הקירות והמעקות במרפסת.

גינה בגובה העיניים

המרפסות בישראל בדרך-כלל קטנות, דבר המהווה מגבלה שעלולה להעיב על תוצאות הגינון. בלא מעט מקרים הצמחייה במרפסת נראית יותר כמו ג'ונגל שיצא מכלל שליטה, מה שלעיתים קרובות קורה מחוסר ניסיון והתנהלות מאולתרת.

נגיד, רוב האנשים טועים לחשוב שצמחים מרשימים שתופסים הרבה נפח "יעשו ירוק בעיניים" ולכן ייראו יותר טוב. מעשית, כל מה שנמצא מעל גובה העיניים במצב ישיבה, בא על חשבון תחושת המרחב והנפח במרפסת. קיים מגוון גדול של צמחים בגובה נמוך עד בינוני שאפשר לגדל בקלות יחסית ושיהיו מתחת לגובה העיניים, עם מעט פריצות גבוהות על מנת לשוות לגינה עיצוב ונופך מעניין יותר.

נפלאות ההשקיה

אנחנו הישראלים מצטיינים באימוץ טכנולוגיות ופטנטים חדשים ותחום גינון המרפסות אינו יוצא מן הכלל. אנשים בדרך-כלל חושבים ששורש הצמח חייב להיות בתוך אדמה ורצוי שהיא תהיה עמוקה, אך זה לא המצב.

כיום ניתן לבסס גינון על מצע מלאכותי בעומק של 10 ס"מ וניתן לגדל ירקות ותבלינים בשיטה הידרופונית שבה שורשי הצמח נמצאים ממש בתוך המים. שיטה זו גם יעילה, גם היבול גדל במהירות וגם חוסכת מקום במרפסת. במקרים אחרים שמצריכים השקיה, טכנולוגיות חדשות פותרות גם את הבעיה של נזק לאיטום, כתוצאה מרטיבות או פלישת שורשים, שזה בעצם החשש הגדול כשרוצים להקים גינה על גג או במרפסת.

אם כיום רוב מערכות ההשקיה הממוחשבות מתוכננות מראש, מה ושחוסך את הצורך בהשקיה ידנית, השלב הבא הוא שימוש בבקרים אוטומטיים. תפקידם למדוד את הצורך של הצמח במים בזמן אמת, כלומר אספקת המים אליו, וכך ההשקיה אופטימלית גם מבחינת הצמח וגם מבחינת צריכת המים.

אמנם את הקמת הגינה מוטב להשאיר לגנן מקצועי, אבל את התחזוקה השוטפת בהחלט ניתן לעשות לבד. צאו לדרך ובהצלחה!

Comments

comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *